Anthrax på Berns – En 30-års fest signerat New York

30 år har gått sedan ANTHRAX släppte skivan AMONG THE LIVING och det firade den amerikanska kvintetten genom att spela albumet i sin helhet på Berns i Stockholm i lördags. Denna spelning avslutar Sverigebesöket för denna gång där även Göteborg och Umeå fick fira med bandet. TOWNHOGS var på plats på Berns.

1986 års Europaturné tillsammans med Metallica fick på morgonen den 27 september ett abrupt slut. Anthrax hade tidigare under kvällen den 26 september valt att direkt efter sin spelning i Solnahallen lämna den svenska huvudstaden för att resa före sina turnékollegor i Metallica ner till Köpenhamn. Väl nere på hotellet i Köpenhamn morgonen därpå den 27 september möts de av beskedet att Metallicas buss hade kört av vägen, vält utanför Ljungby och att bassisten Cliff Burton inte hade klarat sig. Den tragiska händelsen fick markera slutet för de båda thrashstorheternas gemensamma Europaturné. Väl hemma i New York spelade Anthrax in sitt tredje studioalbum, Among The Living, som de tillägnande den avlidne vännen i Metallica. Skivan satte ordentlig fart på karriären för Anthrax med framgångsrika singlar och en platta som hade en helhet som bandet tidigare inte hade fått fram.

I går fick vi i Stockholm möjligheten att fira 30-års jubileumet av skivan tillsammans med bandet. Det var nostalgi i luften under de två timmar som låtarna framfördes. A.I.R och Madhouse från Spreading The Disease som släpptes 1985 öppnade kvällen på Berns. Man kan inte beskylla Anthrax för att mixtra för mycket med låtlistan under en turné, den ser i stort sätt identisk ut varje kväll. Det stör dock inte mig det minsta då Anthrax efter 35 bast i branschen fortfarande rockar som om de vore tonåringar. Ljudet under den första delen av konserten var inte speciellt bra och trots att det blev lite bättre när de spelade sig igenom Among The Living lämnar det ändå mycket kvar att önska. På golvet lät det stundtals hyfsat men uppe på balkongen lät det rätt uselt. Jag förstår inte varför så många ändå valde att stanna kvar där. Anthrax verkade dock gilla Berns och påpekade att det var en jättefin lokal. Att höra Among The Living i sin helhet var ju riktigt häftigt och mest drag på publiken var det nog under Indians. Madhouse, I Am The Law och Antisocial var andra låtar som drog åt sig stor uppmärksamhet.

Jag ger tummen upp för AnthraxBerns som bjöd på ett bra låtval och en trevlig lördagkväll. Anthrax verkade vara på bra spelhumör och gillade den respons de fick på publiken. Själv tyckte jag att stockholmspubliken under perioder var lite loj men det kanske bara var där jag stod just då. Det var annars fantastiskt att se bandet spela i en sådan liten lokal då jag oftast har sett dem på större scener runt om i Europa.  Jag rycktes med från första till sista gitarrton och tyckte livet bara bestod av trevliga saker. Jag drogs tillbaks till 80-talet, började headbanga vilt men mitt en gång långa och stripiga hår hade bytts ut till en rakad kula med stora vikar. Vad hände där egentligen? 30 år har tydligen passerat även för mig.

Låtlista (enligt setlist.fm)

Del 1:
The Mob Rules (Black Sabbath song)
Impaled
A.I.R.
Madhouse
Evil Twin
Medusa
Blood Eagle Wings
Fight ’Em ’Til You Can’t
Breathing Lightning
Be All, End All

Set 2: Among the Living Back-To-Back
I Can’t Turn You Loose (Otis Redding song) (Blues Brothers version)
Among the Living
Caught in a Mosh
One World
I Am the Law
A Skeleton in the Closet
Efilnikufesin (N.F.L.)
Guitar Solo
A.D.I. / Horror of It All
Indians
Imitation of Life
Antisocial (Trust cover)

Skribent: Fredrik Brolin (f.brolin@townhogs.com)
Foto: Fredrick Drakenlind
Event: Anthrax
Datum: 4/3 2017
Stad: Stockholm
Lokal: Berns
Bäst: Scott Ian är ju coolheten själv, Medusa, Indians och Madhouse.
Sämst: Ljudet och förbandet The Raven Age som verkligen var ett dussinband och inte något för mig.

SE FREDRICK DRAKENLINDS BILDER FRÅN ANTHRAX PÅ BERNS