Apocalypse Orchestra – The Garden of Earthly Delights

Med ena foten i medeltiden och den andra i doom-doftande metal spinner Apocalypse Orchestra en mörk väv av musik. Vevlirans och säckpipans toner slingrar sig runt elgitarrens blytunga riff och ett tidlöst äktenskap förseglas mellan musik som åtskiljs av över 800 år.

”Skapelsen, existensen, förfallet… en djupdykning in i en feberdrömstolkning av den medeltida bilden av paradiset, helvetet och jorden där emellan. Betraktad av en likgiltig observatör. Granit möter dun i en brytningstid mellan åldrigt och nytt. En inbjudan till ett spektakel av jordsliga fröjder!” //Apocalypse Orchestra

Den här singeln och det kommande albumet innehåller egna kompositioner och texter som har starka medeltida influenser och även historiska melodier från så långt tillbaka som 1100-talet. På skivan hörs vevlira, säckpipa, cittern, luta, mandora och många andra traditionella instrument sätter stämningen redan från start. Det moderna soundet drabbar samman med det gamla och skapar en unik förening. Lyriken avhandlar ämnen från den lilla människans strävan under medeltiden, vidare till konst, vetenskap, litteratur ända till utomvärldsliga skärskådanden kring varandet.

Om Apocalypse Orchestra
Bandet bildades av långtida vännerna och musikaliska kollaboratörerna Mikael Lindström och Erik Larsson. Med inspiration av sin kärlek till folkmusik och långsam hårdrock bestämde de sig att kombinera de två. Bandet blev sedemera komplett med Jonas Lindh, Rikard Jansson och Andreas Skoglund.

Apocalypse Orchestra har som fulltaligt band sedan uppträtt många gånger och de har både setts på klubbar likväl som festivalscenen, och dessutom spelat live tillsammans med Gävle Symfoniorkester. Bandet har blivit uppmärksammat för deras teatraliska framträdanden som ibland innehåller skådespelare, statister, eldshower och bakgrundsprojektioner med animationer som kompletterar musiken.

Apocalypse Orchestra är:
Erik Larsson – Guitars, mandola, cittern, rauschpfeife, vocals
Mikael Lindström – Hurdy gurdy, bagpipes, rauschpfeife, backing vocals
Andreas Skoglund – Drums and percussions, backing vocals
Jonas Lindh – Guitars, backing vocals
Rikard Jansson – Bass, backing vocals

Artist: Apocalypse Orchestra
Title: The Garden of Earthly Delights
Release date: March 3rd
Format: Digital Single
Music/Lyrics: Erik Larsson, Mikael Lindström
Publishing: Despotz Music
ISRC: SEXTE1701101
EAN: 7350049514222