CYHRA – Letters To My Self (recension / presentation)

Idag den 20 november är stora dagen för release av skivan Letters To My Self från CYHRA.
Bandet med tidigare medlemmar från In Flames (Peter Iwers, Jeppe Strömblad), Amaranthe (JAKE E), Rhapsody, Annihilator mfl (Alex Landeburg) & Shining (Euge Valovirta) så är CYHRA ett otroligt namnstarkt band, och som har lyft på ögonen med stora förhoppningar från många inom Metal-communityn.

Letters To My Self är 12 låtar starkt debutalbum från grabbarna i CYHRA, med otroligt starka låtar som växer in i en ju mer man lyssnar på den. Och lyssnat på den, framlänges och baklänges har jag gjort i mängder.

”Albumet visar en stor variation på sång, musik och riff, med många personliga känslor som är inblandade märks tydligt i både text och musik.”

Redan tidigare har vi alla kunnat och hunnit lyssna på singeln Karma och nu i dagarna även singeln till titelspåret Letters To My Self. Om de två låtarna är de starkaste spåren eller inte, låter jag vara en bedömning som var och en får göra på egen kammare. Själv så anser jag att plattan fyller upp i sin helhet, där det känns som man åker med bandet genom en berättelse av händelser och känslor. Vilket även till viss del bekräftades när jag träffade JAKE, Jeppe & Peter på deras tidiga pre-release lyssningstillfälle av plattan i Universals lokaler i Stockholm tidigare i september.

Det är troligen få som blir överraskade att skivan har väldigt många tekniska detaljer i gitarr, bas och trummor. Men få har nog förstått och kanske förstår att JAKE är helt ensam sångare på plattan, det finns avsnitt där även jag var helt övertygad om att de hade med sig en co-singer. Men efter att pratat med JAKE, så är jag numera övertygad och förstår JAKE’s otroligt breda spektra som sångare. Det gäller för övrigt även Jeppe’s otroligt breda gitarrsound, därJeppe helt klart har levt ut stora delar av det som han haft inom sig.

Jag har som jag skrev tidigare svårt att plocka ut någon enskild låt, eller del av låt som jag tycker är starkare än annan, då jag ser att hela plattan har en tydlig och bra röd tråd igenom alla tolv låtarna.

Det ska bli mycket intressant att höra bandet Live senare också, jag misstänker att en del låtar verkligen kommer komma till sin rätta i liveutförandet.

Jag är också helt övertygad om att det kommer finnas ”haters” kring skivan, men det är vad jag tycker inget som CYHRA över huvudtaget ska lyssna på. Och med Haters, menar jag personer som ligger kvar i old-school kring In Flames, och har någon romantisk dröm om att CYHRA ska låta och verka som gamla In Flames, då både Jeppe och Peter numera verkar och agerar i bandet CYHRA som har sitt ursprung från bl.a In Flames.

”Det enda jag kan säga till dessa haters, släpp relingen nu för satan, det är dax att gå vidare.”
Musik utvecklas, så gör även musiker. Ibland till det bättre och ibland till det sämre. Men hela den bedömningen är ju till 100% subjektiv bedömning, och vill du sitta i baksätet i din gamla rökiga och instängda miljö, så är det fine. CYHRA är ett eget band, med ett eget sound och med sin egna själ.

Vad är våran bedömning av plattan då?

Jag ger den fem HOGS av fem möjliga.

Lyssna på skivan

LÅTLISTA: