De har sålt miljontals album och gör nu comeback efter 12 år som Nya Vikingarna

Efter 11 miljoner sålda album, ett 40-tal låtar på Svensktoppen och 43 år på dansbanorna tog Skandinaviens mest framgångsrika dansband genom tiderna, Vikingarna, en paus. Men nu gör bandet comeback – som Nya Vikingarna. Christer Sjögren lämnar i samband med comebacken över mikrofonen till bandets nya sångare Kenneth Wahlberg, men Sjögren utesluter inte enstaka gästspel under bandets comebackturné.

Med 11 miljoner sålda album är Vikingarna Skandinaviens största dansband genom tiderna. Bandet bildades 1961 och hade under åren, fram till att bandet tog en paus 2004, sex olika sångare, de mest kända är Christer Sjögren (1978-2004) och Stefan Borsch (1973-1978). Vikingarnas senaste spelning ägde rum i Arvika Folkets Park den 3 juli 2004 och ”pausen” blev drygt tolv år lång. 

Men nu gör bandet alltså comeback. Vikingarna blir Nya Vikingarna och Christer Sjögren lämnar över mikrofonen till Kenneth Wahlberg, en 47-årig skåning med en stor kärlek till både dansbandsmusik och Elvis Presley, precis som Sjögren.

I höst går bandet in i studion igen och att det kommande albumet kan innehålla orden ”kramgoa låtar” är ingen vild gissning. Bandets återkomst till scenen är planerad till början av januari 2017 på Birka Cruises med efterföljande Sverige-turné och spelningar i Norge och Finland. Nya Vikingarna har även siktet inställt på en medverkan i nästa års melodifestival och en dokumentär om bandet håller på att spelas in under ledning av Viktor Petrovski. 

När Vikingarna återförenades den 1:a juni i år för inspelningen av TV4-programmet ”Tack för dansen”, fick Christer Sjögren frågan om detta verkligen var Vikingarnas allra sista konsert. Sjögrens svar var en smula kryptiskt. Nu får svaret sin förklaring. Kvar från Vikingarnas uppsättning från 2004 finns keyboardisten Erik Lihm, basisten Kenth Andersson och trummisen Johan Norgren. Tillsammans med sångaren Kenneth Wahlberg bildar de Nya Vikingarna. På scen tar bandet dessutom hjälp av ytterligare några professionella musiker. Under bandets comeback-turné kommer Christer Sjögren med stor sannolikhet att göra enstaka gästinhopp.

– Att få sjunga de här fantastiska låtarna tillsammans med musiker som har varit mina idoler sedan barnsben är närmast surrealistiskt och en stor dröm som går i uppfyllelse, säger bandets nya sångare Kenneth Wahlberg.

Gallery with ID 5 doesn't exist.

Fotograf: Joanna Hemmingsson (j.hemmingsson@townhogs.com)