INTERVJU: Jørn Kaarstad från Bokassa

Norrmännen i BOKASSA har nyligen släppt nya alstret MOLOTOV ROCKTAIL. De ligger i startblocken för en turné som sträcker sig både genom Norden och Europa. TOWNHOGS ringde upp frontmannen och låtskrivaren Jørn Kaarstad i sitt hem för att snacka lite om nya plattan och en mängd andra saker.

Ni har ju skiva på gång. Spelades den in under pandemin?
Vi hade skrivit allt innan lock-down men vi spelade in allt under pandemin, säger Jørn Kaarstad. Alla konserter blev ju inställda så vi kunde skynda på inspelningsprocessen och börja spela in. Det gick bra. Basisten Bård (Linga) kom ner till Oslo, han bor ju i Trondheim, och satte sina bas-saker och efter det kunde vi andra fortsätta som vi alltid har gjort egentligen.

Hur känner ni att ni har utvecklas från förra skivan?
Jag tycker att det har varit en naturlig utveckling från första skivan till nu. När man har spelat in en platta som Devide & Conquer (2017) så finns den ju redan där ute och låtar som Walker Texas Danger är ju redan gjorda. Jag är väldigt mån om att bandet ska ha ett olika sound på varje skiva och det känner jag att vi har lyckas med på Molotov Rocktail som visar på en stor utveckling av bandet. Du vet att du har Bokassa med lite inslag av Stoner, lite av Punk, lite Metal och lite Hardcore men att de kanske är ännu mer melodiskt nu med fler komplexa arrangemang och gitarrdelar men också mer lek. Det finns lite roliga saker som och ger lite extra krydda som till exempel viper slap, akustiska gitarrer, piano och sådana saker som jag alltid har velat haft med.

Kände du att pandemin gjorde att ni fick mer till över till sådana saker? Det märks att ni även har arbetat med refrängerna och att de blir till en pungspark.
Det är kul att du just nämner refrängerna eftersom vi ville ha just låtar som klickar med alla i publiken och där alla kan sjunga med, så vi gick in mycket för att få till det mer melodiskt. Plattan blev inspelad på samma tid som vi hade planerat så vi använde inte så mycket mer tid i studion. Men vi hade tänkt oss att denna platta skulle vara lite annorlunda och att den skulle vara lite större än de tidigare plattorna. En inspiration var Dinosaur Pile-Ups fantastiska platta Celebrity Mansions (2019). Det som jag hade hört tidigare av bandet tyckte jag var helt ok men så hörde jag den plattan och tyckte att det verkligen är en perfekt rockplatta där man blir underhållen och där det är mycket skoj som händer hela tiden. Jag ville också göra en sådan platta, en där det sker saker hela tiden och som är kul att lyssna på, lite som Monster Magnets Powertrip (1998). Så det var liksom det som låg i bakhuvudet på mig när jag skrev den här plattan. I studion var vi överens om att det ska vara spännande från start till mål, helt enkelt en jävligt rolig rockplatta.

Skivbolaget trycker rätt hårt på att ni är ett stonerband.
Men det är rätt många som blir förvirrade över att vi kallar oss stoner-punk men det betyder inte att vi är ett stonerband och det betyder heller inte att vi är ett punkband utan snarare en blandning utav allt. Men många har en tendens att bara kalla oss för ett stonerrockband men vi har aldrig sagt att vi är det utan vi har bara sagt att vi har inslag av det.

Vilka inslag i stonerrocken är det som tilltalar er mest?
Det är helt klart riffen och “groovet”. För min personliga del så är det perfekta stonerrockbandet Fu Manchu. De gör det på ett sådant perfekt sätt. Det är den delen av stonerrocken tillsammans med Monster Magnet som har inspirerat mig. Sedan finns det många stonerrockband som har tar det ännu längre och går över i Doom men det är inte nödvändigtvis det som jag mest lyssnar på utan mer på Fu Manchu som är lite som ett uppspeedat Black Sabbath. Jag tycker att det är jävligt bra. Hur stor är stoner/punk scenen i Norge?
Jag tror inte att det finns någon direkt stoner/punk scen men vi har våra vänner i andra band som är mer punk som vi hänger med. Det är mer punk och hardcoreband i Norge och jag tror inte att det finns någon stoner/punkscen alls faktiskt. Det skulle vara vi då haha

Ni har lite in-your-face texter som mer går åt punken. Kanske inte så mycket av den klassiska punken från 70-talet utan mer den modernare och radiovänligare varianten.
Det är ju lite av min favoritmusik, skaterpunken från 90-talet med band som NoFX, Bad Religion, The Offspring, Propagandhi och svenska Millencolin och den typen av band. Det finns definitivt en del inspiration därifrån.

Hur lång tid tog det att spela in skivan?
Vi tog två veckor på oss att spela in. Vi hade 14 låtar och vi spelade in ungefär en låt per dag och sedan tog vi bort två låtar. Det var inte för att de var sämre än de andra utan för att vi inte ville att skivan skulle bli för lång. Är en platta över 45 minuter tycker jag att det blir för länge.

Kommer ni att använda de två låtarna som blev över till maxisinglar eller annat bonusmaterial?
haha ja de kommer i framtiden.

Jag håller med dig om längden på en skiva, det ska vara högst 45 minuter, dvs en sida av ett kassettband.
Jag gillar skivor som är mellan 30-45 minuter långa, lite vid den tiden många har på sig för att ta sig fram och tillbaks mellan hemmet och jobbet. Inte över det eftersom det ofta blir för mycket då.

Tidigare var det väldigt viktigt med vilken låt man startade skivan med, är det samma sak nu?
Det är ofta rätt viktigt eftersom det är rätt ofta det finns ett intro med så jag tycker att det är viktigt hur man startar och avslutar en skiva. Jag försöker att tänka rätt mycket på låtordningen och att det blir lite dynamisk eftersom jag i första hand tänker på helheten av en platta och inte på enskilda låtar här och där. Jag tänker mig att man kör ett intro för att markera att det är en platta och så ska de första låtarna vara lite drag i, sedan i mitten kan det vara lite mid-tempo och variation för att kanske avsluta med något episkt.

Hur går diskussionerna kring singlarna, är det något som ni redan från början känner vilka det kommer att vara eller i detta fall, kunde det lika gärna ha varit någon annan låt som till exempel Immortal Space Prirate 3: Too Old for this Sith?
Kanske inte den eftersom den är 8 minuter lång. Det som var lite skoj var att vi hade våra tankar om vilka låtar som kanske skulle kunna bli singlar och när alla på skivbolaget hade lyssnat på plattan sa de att de tyckte att det var svårt att välja för att alla låtar var så catchy. Vi hade väldigt klart för oss att So long, Idiots skulle vara den första singeln eftersom det är en mer klassisk Bokassalåt så att det blir en liten igenkänningsfaktor där. Men resten av låtarna skulle man kunna ta vilken som helst.

I titelspåret har ni referenser till både Weezer och till Guns N Roses. Kan du berätta lite om den låten?
Det är en liten nagel i ögat på de som gärna kläcker ur sig att de bara gillar den första plattan av ett band utan att egentligen ens ha hört resten av skivorna. Jag kanske inte är ett jättefan av Weezer men många som kritiserar dem har inte ens lyssnat på det nya materialet innan de yttrar sig om dem. Det finns faktiskt en hel del kul saker i det nyare materialet. Det är likadant med Guns N Roses Chinese Democracy (2008).

Jag tycker till exempel att Catcher in the Rye är skitbra!
Håller med och Madagaskar och titelspåret är också jävligt bra.

En parallell att dra är Lars Ulrich som har fått otroligt mycket skit kastat mot sig utan att egentligen ha gjort något speciellt dåligt.
Exakt, de bara diggar att hata ett populärt band eller person utan att ens ha hört materialet.

När vi ändå så snyggt glider in på Metallica, ni spelade ju med dem under deras sista turné. Vad lärde ni er av att vara ute och spela med en sådan stor organisation som Metallica är?
Det var ju helt fantastiskt och surrealistiskt för oss. Det var ju så mycket folk bara bakom scenen. Jag tror att vi lärde oss väldigt mycket under den resan eftersom vi spelade så många konserter i rad som gjorde att vi blev bättre. Sedan stod vi och tittade på Ghost och Metallica varje kväll och såg hur de gjorde och jag tror att det omedvetet påverkade oss massor. Vad kan man och vad kan man inte göra på scenen och sådana saker som att sätta ihop ett set mer dynamiskt. På nya plattan, precis som vi pratade om nyss, har refrängerna fått mycket omsorg och det kommer från att vi stod och tittade mycket på hur Ghost hade byggt upp sina låtar och där jag märkte hur jävla fett det var att sjunga med. Alla deras låtar är ju så catchy och lätta att hänga med i så jag stod där och tänkte på att jag också skulle ha med sådant i min musik, där folk kan sjunga med och bara stå där med ölen i handen och njuta. Just den biten var väldigt inspirerande.

Gick ni ut bland publiken och tittade eller stod ni på scenen?
Vi gick rätt ofta ut bland publiken. Det varierade rätt mycket hur svårt det var att ta sig fram men rätt ofta ställde vi oss långt fram men samtidigt varierade vi oss rätt ofta för att det var intressant att höra hur ljudet var från de olika delarna av arenan.

Jag är såklart nyfiken på hur kom ni i kontakt med dem för första gången?
Det var Lars Ulrich som nämnde oss på sitt Twitterkonto där han hade taggat vårt band. Sedan fick vi plötsligt ett meddelande på Twitter där han frågade om vi ville komma och titta på dem när de spelade i Oslo 2018. Det sade vi ja till och så fick vi kontaktinformationen. Men så hörde vi inte något förrän i juni 2018 då de ringde och frågade om vi ville följa med dem på turné. Det var ju såklart väldigt kul.

Vad tänker man när man får ett mess på Twitter från Lars Ulrich? Det är ju inte direkt en avlägsen kompis till en kompis kompis som kontaktade er. Fick han sitta och försöka bevisa att det var han? Typ ”Men tjena att du är Lars Ulrich, eller hur? Kul kille, verkligen! Stick nu!”
Haha, ja vi tänkte ju först att det var något fel. För det första så tänkte vi att det inte vara han och att det bara var någon som kallade sig för Lars Ulrich som användarnamn men sedan gick vi in och såg att kontot var verifierat så vi tänkte att det kanske är skickat till fel band haha. Men vi satt uppe och lyssnade på hans radioshow och då var det ju vår låt Last Night (Was a Real Massacre) som han spelade. Det var helt sanslöst.

Har ni fortfarande någon kontakt med Lars?
Nej, vi har ingen mer kontakt.

Hann ni med att skriva några låtar under turnén eller handlade det mest att försöka ta sig till nästa ställe, sound-checka och sedan gå upp på scenen igen? Ni hade ju ändå lite små pauser mellan de olika leggen.
Crimson Riders-
plattan spelade vi in 2018 så när den kom ut 2019 så var den redan ett år gammal så vi hade redan börjat skriva nytt material under den perioden. Vi skrev en del i de små pauserna mellan spelningarna med Metallica och en del innan vi åkte ut på egen turné i november. Egentligen skrev vi på låtarna fram tills vi gick in i studion men där kändes allt klart.

Nu ska ni ut och turnera efter skivsläppet. Hur känns det med osäkerheten kring resandet i pandemin.
Ja, man vet ju inte vad som kommer att ske. De norska datumen tror jag inte kommer att vara något problem men när vi sedan i oktober ska ut i Europa så är det mer upp till länderna egentligen. Det är ju inte så kul att åka in i ett land och plötsligt bli satt i tio dagars karantän. Saker och ting ändrar sig så snabbt så det är svårt att få fram en helhet. Än så länge utgår vi från att det är klart för oss att spela överallt och så länge vi får lov att spela så sticker vi dit. Turnén varar i tre månader, september i Norge, oktober i Europa, november i Norge och så startar vi igen i januari/februari. Det vore en dröm att även kunna dra över till USA men man vet ju inte hur det blir.

Var skulle du säga att ni har den största fanbasen om ni bortser från Norge?
Tyskland och Storbritannien. Tyskland är alltid bra att komma till. Förhoppningsvis kan vi få lite fotfäste i Sverige också, vi kommer dit under sommaren 2022.

Vilka var det som ledde in dig i hårdrockens värld och sedan i stonervärlden och punken?
Det startade med Aerosmith för mig, Get a Grip-skivan och även Guns N Roses Use Your Illusion I&II. Sedan kom jag in på Bad Religons Stranger than Fiction NOFX So long & Thanks for all the shoes och Fu Manchu The action is go eller California Crossing och hela den stonergrejen och den typen av band. Under samma tid hittade jag Entombed med To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth och Uprising som är mina favoriter med Entombed så det blev en blandning av allting. Sedan kom såklart Slayers God Hates Us All 2001 och den var ju bara wow!

Jørn Kaarstad ställs mot väggen om hans skivintresse

Är du skivköpare?
Ja,det är jag

CD eller Vinyl?
Jag köper vinyl. Jag har blivit lite av en samlare. Den nya NOFX-skivan har jag köpt i alla färgerna haha Så sånt håller jag på med. Jag minns att när jag var liten fick jag CD som jag gillade väldigt mycket och lyssnade på dem om och om igen och läste vartenda ord som fanns i bookletten. Jag lyssnar en del på streaming också nu för tiden men om jag verkligen gillar en skiva så köper jag den på vinyl också.

Hur stor skivsamling har du?
jag vet inte men det är några hundra.

Hur sorterar du skivorna?
Alfabetisk ordning

Vilket band har du flest skivor med?
NOFX

Vilken var den allra första skiva du köpte för dina egna pengar?
Det var inte vinyl, utan CD och det var Aerosmiths Get a Grip. Jag hade hört Living on the Edge på TV och när jag gick till skivbutiken för att köpa den visste jag inte riktigt vad den hette eller vem som spelade den. Jag fick beskriva den för han i kassan och han frågade mig om jag menade Aerosmith. Han lät mig lyssna på den i hörlurar och då kände jag igen den direkt. Den har fantastiska låtar.

Vilken var den första stora konsert?
Jag såg Entombed när jag var väldigt ung. De spelade på Stiftelsen Folken i Stavanger och det var jävligt roligt och jag fick Jörgen Sandströms autograf på biljetten. De blandade rock med Death Metal och det gjorde att de fick ett sådant unikt sound som var jävligt bra.

Minns du var du befann dig när du hörde att LG Petrov hade avlidit?
jag var på jobbet. Det var otroligt tråkigt att höra. Jag läste det sedan på Facebook och det var väldigt sorgligt.

Det var verkligen tråkigt och i förrgår dog Charlie Watts. Har Rolling Stones betytt något för dig?
Ja, det har ju alltid funnits där och min pappa gillade dem och pratade alltid om dem. Han sa alltid att han skulle ta med mig på en Rolling Stones konsert någon gång, men det har inte hänt än. Nu vet jag inte om den chansen har försvunnit nu när Charlie är bort.

Sista saken  innan vi skiljs åt. Har ni skrivit nya låtar även om skivan precis kommit ut?
Det är det vi gör, vi skriver låtar, går in i studion och spelar in för att sedan skriva fler låtar. Det kommer inte att ändra sig bara för att världen stannar upp.

Har ni till och med så pass många nya låtar att det skulle räcka till en ny skiva?
Ja, det finns tillräckligt med låtar.

Stort tack för din tid Jørn. Jag hoppas såklart att vi ses när ni  kommer till Sverige så att vi kan ta en bira tillsammans eller 20.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (f.brolin@townhogs.com)
INTERVJU:  Jørn Kaarstad (Bokassa)
AKTUELL MED: Nya skivan Molotov Rocktail
RELEASEDATUM: 2021-09-03
SKIVBOLAG: Napalm Records