Intervju: Tommy Johansson från Majestica

tOWNHOGs fick ett skönt snack med Tommy Johansson strax innan jul om deras senaste skiva som är en riktig julskiva som doftar gott om glögg, julmagi och tomteskum. Nu har ju precis dock tjugondedag Knut gått förbi och julen har dansats ut, men visst gör sig julemusiken fortfarande i det mörka Januari för att sätta toner på det härliga vintervädret som hela landet precis har fått. Med en härlig mix av traditionella jullåtar och med berättelsen A Christmas Carol som berättas genom skivan är det en ren uppvisning av hur man ska göra en tema-julskiva.

Hej Tommy!

Hej Tony!

Majestica. Julskiva!

Yes.

Det sägs att man inte ska jobba med barn, djur eller göra hårdrocksjulskivor?

Nu vet jag ju inte vem som säger att man ska göra julhårdrocksmusik. För att det håller jag verkligen inte med om. Iallafall power metal är ju julmusik fast det inte är jul, det är glatt och det är orkestralt och det funkar så bra.

Var du orolig över hur skivan skulle tas emot?

Nej, jag var inte orolig, jag hoppades ju såklart att det här skulle bli succé. Vi gör ju någonting nytt här fast julmusik och hårdrock är ju inte någonting nytt. Men just att musiken låter som den låter och att A Christmas Carol med hela storyn om Ebenezer Scrooge körs rakt igenom – det har jag inte hört något annat hårdrocksband göra. Och att vi har gjort en egen musikalskiva med olika röstskådespelare, vi har gjort musiken efter vad som händer i storyn och vi har gjort den så att om det här skulle bli en show live så kan vi göra den med skådespelare. Så förhoppningarna var höga, men jag hade inga förväntningar eftersom att det är ju så att folk tycker att hårdrock ska vara hårdrock och det ska inte blandas in pling-plong och gladmelodier utan det ska vara mörkt, brutalt och elakt.

Jag håller inte med att det ska vara mörkt och elakt. En bra låt är en bra låt. Och bra musik är bra musik. Det är givetvis öppet för tolkning, men jag tycker ni har lyckats väldigt bra och väva ihop alltihop med delarna från klassiska jullåtar och du verkar verkligen ha lyssnat in dig på vad som är bra julmusik och sedan vävt in det i en powermetalskrud.

Ja, jag kan säga att jag har gjort väldigt mycket research. Jag började med det här i Mars lite smått. Då var det så här – vi ser A Christmas Carol med Jim Carrey för det är en av de bästa julfilmerna tycker jag. Vi ser den, vi lyssnar på musiken. Sen när jag var ute och sprang på kvällarna och tog lugna promenader så brukade jag alltid lyssna på podd, men i det här fallet lyssnade jag på soundtrack till dels den filmen och sen allt från John Williams till Danny Elfmann, all julrelaterad filmmusik för att hitta vad är det som låter Jul. Vad är det som de här kompositörerna använde för något som gör att man hör att den här låten är en Jullåt. Vad är det för element? Och det är det jag har försökt att få fram, att man ska höra att det är Jul det här.

Hittade du då att det är glockenspiel, bjällror, sambandet med stråkar och till viss del piano – eller vad var formeln du benade fram till slut?

Min formel är ju mycket pling-plong, glockenspiel och tubular bells. Vi har ju så klart jingle sleigh bells – alltså bjällra – på varenda låt. Det spelar ingen roll om det går i 180 bpm, vi har fortfarande bjällra som är med där och slår på tillsammans med virvelslagen. Sen har vi ju såklart också det orkestrala. Jag märkte ju att många jullåtar byter ju ackord samtidigt som melodin ändras, lite som psalmer. Om man lyssnar på Come Oh Ye Faithful till exempel, där ändras ju ackorden efter melodin, så om melodin tar en tons skillnad – ja, då ska ackorden ändras. Så det är väldigt klassiskt juligt också och det var en sak som jag kände att jag måste få in för att få det att låta Jul.

Alla låtar innehåller ju ordet Christmas i titeln också, utom en. Varför innehöll den inte Christmas?

Därför att den handlar inte riktigt om jul. Den handlar ju om att Scrooge blir hemsökt av sin före detta kollega Marley. Så vi tänkte att antingen får allt heta nåt med Christmas. Först ville inte alla låtar heta det, det var bara de här Ghost of Christmas Past, Christmas Present och To Come. Men sen så tänkte vi det att vi kör a Christmas Carol, A Christmas Story, A Christmas Has Come och sen A Mejstic Christmas Theme. Så vi funderade på om The Ghost Of Marley skulle heta något med The Beginning of Ghost Christmas eller Christmas Will Be Like Ghosts, Three Ghosts For Christmas, ja eller vad som helst. Men vi kände att vi kör utan Christmas på den. Och att just låtarna har den här titeln är ju just också en grej som är lite musikal och filmmusik. När man kollar på filmmusik till stora filmer heter ju låtarna A Distant Memory, Making The Plan, Building the Crate och sådana där saker. De behöver ju inga namn egentligen utan en beskrivning av vad som händer och det är lite det som vi kände här också att vi kör så här för att det symboliserar vad som händer i låten och i skivan. Ghost of Christmas Present sjunger vi aldrig Ghost of Christmas Present utan det är just en beskrivning av vad som händer i låten.

Har du läst boken också eller har du bara sett filmerna?

Jag har läst boken, jag har läst olika manus, jag har sett mängder med filmer. Bara för en liten stund sedan såg jag färdigt versionen från 1984 för den var det längesedan jag såg. Du vet jag ser filmerna jämt. Igår såg jag Musse Piggs Julsaga, i förrigår såg jag Mupparnas Julsaga så att… ja.

Du har blivit en Scrooge-expert med andra ord.

Ja, men lite så i allafall. Jag har varit väldigt fascinerad av den här historien sedan gymnasiet. Jo justja, förra helgen då såg jag Scrooged med Bill Murray.

En av era låtar på plattan, The Joy of Christmas, ligger redan på favoritlistan över jullåtar här. Där har du gjort en ny jullåt som har gått in och satt sig klockrent direkt. Har du något speciellt att berätta om den låten?

Tack, det var kul att höra. Dels så är den här låten en liten avstickare från storyn för det är ett nytt kapitel som handlar om Bob Cratchit som jobbar för Scrooge och hans synvinkel och vad han tänker. Liksom ”Jag jobbar för en elak, egoistisk, penga-driven gubbe, men ändå önskar jag att han hittar det lilla extra och jag önska han väl. Även fast han är elak hoppas jag att det går bra för honom.”. Och det är lite det som är budskapet med jul också. Man ska inte vara självisk på jul, man ska tänka på andra och man ska ha familjen. Det är lite det som är temat. Så vi kände att vi behövde en låt som handlade om julen samtidigt som vi höll oss till storyn. Sen en annan kul grej var att när vi var och spelade in den här skivan så kom vi på det att ”Shit, vi har ingen ballad, vi har ingen pianolåt, skivan är för kort – vi har bara 39 minuter – vad gör vi nu?”. Så medan de satt och spelade in trummor satt jag i ett rum med ett piano och skrev den här låten. Så den skrevs på en kväll, inte hastigt skriven utan jag var väldigt motiverad, inspirerad och taggad. Sen visade jag upp två déer och frågade ”Vad tror ni om det här… eller det här?” och då sa de att ”Det här! Det här är mycket bättre!” – ”Men OK – då kör jag på det!”. Så spann jag vidare på den idén och så skrev vi början av texten tillsammans och sen sa jag ”Vi kör bara piano, sång och orkester fram till slutet och då kommer hela bandet in.”

Jag har förstått att det är du som skriver alla orkestrala arrangemang också. Är du skolad på det eller är du självlärd?

Det är självlärt.

Hur gör du när du bygger upp en låt från scratch? Lägger du stråkar först och sedan resten av mattan, eller hur går du till väga?

Jag brukar bygga lite eftersom. Så om jag har en idé… jag har liksom en tanke om vad som ska hända så brukar jag börja med en strof som spelar ackord. Och sen bygger jag efter det och sist så behåller jag ackorden eller så gör jag om. T ex introt till första låten [A Christmas Carol] var den jag började med och jag kommer ihåg att jag satt och höll på med fram till klockan 5 på morgonen en gång. Och då hade jag inte ens kommit halvvägs på introt för jag fick inte riktigt till det här jag var ute efter och jag hade gett mig fan på att jag skulle få till det. Men sen började jag förstå hur jag kunde göra och hur jag kunde bygga upp det, att uppe ska de här instrumenten ligga, i mitten ska cello, french horn osv ligga, och nere ska tuba, kontrabas och alla de andra instrumenten ligga. När man gjorde så gick det helt plötsligt mycket lättare. Då visste jag att en melodi ska ligga uppe och om melodin ska ha en stämma som hörs ännu högre får den inte ta över, så då panorerar jag den lite till vänster till exempel och sänker den, men då hör man den ändå. Och sen så var det ju glockenspiel på alla låtar som är distinkt pling-plong som hörs även om man har det på jättelåg volym. Och sen de här klockorna, de stora bells:en, de kommer lite då och då bara för att markera. De är ju väldigt kraftiga och ska inte ligga lågt i volym för då försvinner effekten. Så det var mycket jobb med det här, jag lärde mig mycket under den här processen. Jag lyssnade mycket på soundtracket till A Christmas Carol från 2009 med Jim Carrey och hur han har gjort för att det ska låta jul just med alla instrumenten. När han har en melodi där t ex cello spelar melodin, då har han kompet som ligger ovanpå – fioler som spelar snabba grejer. Och när fiolen ligger och spelar en melodi då ligger cellon och gör något helt annat. Så det är mycket sådant där som jag tog inspiration av och verkligen lärde mig hur man bygger upp orkestergrejer. Jag har ju jobbat med det här många år, men det var nu först jag verkligen förstod på riktigt hur man ska göra plus när man lägger på orkester med fullt band så kanske man inte ska ha cello, kontrabas och tuba som förstärker basen för då blir det bara grötigt.

Så då har du fått ett helt nytt verktyg som har kommit ut ur det här?

Ja det är inte sista julprojektet. När man är igång så går vi all-in. Så vi har redan börjat prata om hur vi ska göra nästa år.

Och nästa år börjar i Mars då antar jag, eller…haha?

Vi har redan börjat med planeringen för nästa år, men det blir ju inte en julskiva nästa år. Men det blir ju inte att vi inte gör någonting som är relaterat till julen.

Ni har ju verkligen hittat en nisch som funkar där. För det är ju verkligen genomtänkt där du hittat rätt ton som funkar. Blir det fler julskivor någon gång tror du?

Jajajaja. Det har vi också planerat in. Vi siktar att kanske släppa ny julskiva om två år.

Vilket tema blir det nästa gång, eller det kanske är för tidigt att avslöja?

Ja det kan vi ju inte avslöja, men när idén presenteras kommer alla säga ”Ja… såklart!”

Vilka julskivor snurrar mest hemma om du inte lyssnar på A Christmas Carol soundtrack?

Ja det är ju Tomterockers.

Det är en favorit här också. Men jag lånade ut skivan för många herrans år sedan, så jag var så glad att den dök upp på Spotify förra året då jag fått lyssna på den på Youtube åren innan.

Fan vad roligt, det är precis så där i vår familj också. Vi hade den på skiva också och på vinyl. Vi lyssnade på den varje julafton, men nu de senaste åren har det blivit YouTube – det finns ju en YouTube-lista för den så den har rullat på. Men! Det var bara några dagar sedan som jag gick in på Spotify och såg att Tomterockers finns ju för fan på på Spotify.

Den fanns redan förra året! Haha!

Näää, du skojar.

Jag var glatt överraskad när den dök upp förra året, jag var jätteglad! Tänkte jag skulle säga att sista låten på er skiva – A Majestic Christmas Theme – är lite som Tomterockers – Julmassaker och Say Mama där de blandar lite jullåtar. Ni har fått ihop det med lite klassiska traditionella jullåtar där, dock tagit det steget längre än Tomterockers.

De gjorde ju något nytt ändå där de kom och gjorde hårdrockscovers och sjöng om jul. Alltså, ge mig alla klappar – ge mig hela påsen nu!

Jag har hittat en själsfrände i julmusiken här alltså!

Ja eller hur. Det är ingen utanför min familj som känner till Tomterockers, så det glädjer mig, haha.

Det är ju nästan meningslöst att snacka om andra plattor då, men har du några fler som brukar gå på jul?

Vi brukar köra på YouTube eller Spotify, nån Christmas- eller best of Christmas lista. Och så är det soundtracket till Ensam Hemma som brukar gå på julafton faktiskt. Men framförallt Tomterockers, den går iallafall ett par varv.

Det har ju släppts iallafall ett par hyfsade julplattor. Det var några år sedan som ”We wish you a Metal Christas and a headbanging new year” kom med Dio, Alice Cooper, Lemmy, Goeff Tate, m fl. med hyfsade versioner som var bra proddade. Har du lyssnat på den något?

Ja den har jag lyssnat på. Alltså för att göra det här innan vi drog igång när jag hade börjat skriva musika så var jag tvungen att kolla vad som finns. Vad kan vi göra nytt? Vad kan vi göra bättre? För att om det finns en skiva som låter som det vi är ute efter så måste vi göra helt annorlunda. Vi kan ju inte göra likadant så jag har verkligen grävt.

Du har sonderat terrängen ordentligt.

Ja verkligen för att se så det inte finns något liknande och det gör det inte. Alltså de här skivorna är ju bra. Det är ju rockcovers av jullåtar och även om de är bra så låter det ju inte jul över dem. Det låter hårdrock, men det låter inte jul och det var ju det vi var ute efter. För det ska låta Jul.

Det är precis som du säger att ska låta Jul och det gör det ju verkligen. Det du sa tidigare att man ska kunna sätta upp det som en musikal, är det något som finns på agendan för nästa är kanske?

Vi siktar ju på det iallafall. Vi får ju se hur det ser ut med att turnera och så nästa år, men vi siktar ju på att kunna göra det. Turnera antingen, eller göra en musikal, eller så har vi skådespelare med som spelar det här. För vi kan inte bara spela låtarna, vi måste agera det som händer. Vi har redan pratat med vår bokningsagent – vi har en ny bokningsagent – om hur vi ska kunna lägga upp det här och de är helt med på spåret och de tror på det här. Det var faktiskt en annan grej som gjorde att de ville boka oss som band just för att det här kan bli en cool grej att promota.

Jag tänker på videon ni gjorde, om det blir något som är närmelsevis likanande den fast det är live så kommer det bli hur grymt som helst.

Det är det jag har tänkt att det ska bli också.

Scenografin blir det någon som får jobba hårt på?

Ja. Men vi har redan tryckt upp väggar och all scenografi och allt. Det är saker som vi redan har köpt in. Allt som du har sett, alla backdrops, stolar, öppna spisen, allt är redan inköpt för att kunna ha det till musikvideon men också ifall vi ska ut och turnera – då har vi redan allting.

Perfekt. Ni är all set. Du är ju sjukt produktiv. Får du skrivkramp någon gång?

Det händer väl. Ibland blir det helt tomt. ”Vad ska jag göra? Jag har ingen idé alls.”. Sång händer ju, men det har inte hänt på den här skivan för här var jag så otroligt inspirerad och taggad, men det är klart att Ghost of Marley höll jag på med i två dagar. Jag skrev med Sungen på messenger och då skrev han att jag skulle lyssna på en Royal Hunt låt och den var skitbra och då var det ”En sån här låt ska vi ju göra! Det är en sån här låt vi behöver!”, alltså inte att jag snodde låten utan den typen av låt. Då började jag riffa fram och äntligen kunde vi få in den också – gött! Så jag har lite han att tacka för det faktiskt, men jag tror inte att jag har sagt det till honom. Jag får kolla igenom det.

Tack för ett skönt snack och ha en god jul Tommy!

Jamen detsamma, ha en god jul du med Tony!

Tack ska du ha!

Tack!