King Diamond – En dansk kungs återkomst till Stockholm blev ett segertåg

Den danske skräckmästaren King Diamond är denna sommar ute på en sväng genom Europa och igår spelade bandet på Fryshuset i Stockholm. Det var fem år sedan senaste besöket i Stockholm och det blev ett kärt återseende. Townhogs var plats denna ljumma augustikväll.

Diamond! Diamond! Diamond! ekade inne på Fryshuset igår så fort minsta paus infann sig. Det är inte första gången en dansk skräckinjagande kung besöker Sveriges huvudstad. Till skillnad från år 1520 då Kristian II (Kristian Tyrann) halshögg mängder av människor, överlevde dock besökarna mötet med King Diamond på Fryshuset igår och undkom med endast svettigt hår och härliga minnen. Det var rejält varmt inne på Fryshuset och svetten lackade på samtliga besökare redan under förbandet det polska Batushkas (som sjunger på ryska) framträdande.

När skynket föll på scenen och ett imponerande scenbygge föreställande ett mentalinstitut från 1920-talet visades upp satte King Diamond igång sin teatershow med The Candle från debutskivan Fatal Portrait (1986). Inledningen då bandmedlemmarna kom fram var visserligen en aning åt Spinal Tap hållet men det glömdes snabbt bort när King Diamond levererade klassisk Heavy Metal av det delikataste formatet. King Diamond anno 2019 känns förhållandevis mycket stabil. Han är så ond som bara onda kan vara och han växlar från mörka underjordstoner till falsettlägen som låter om himlens änglarna precis hade sett apokalypsen inledas. Det är otroligt få artister som kan hålla det röstspannet vid 63 års ålder som Kingen gör. Lägg då till minnes att den karismatiske sångaren genomgick en större hjärtoperation 2010. Även om en kvinna hjälper honom att fylla ut sången på scenen är det inget annat än djupt imponerande. Det knotiga korset till mikrofon användes ofta som en luftgitarr och den lät i mina öron välstämt. Kingen var också på bra humör denna kväll i Stockholm och pratade bra svenska. Det kanske inte är så konstigt när man tänker efter – han har ju haft svenskar i bandet sedan starten. Diamond! Diamond! Diamond!

Låtlistan i Stockholm hade en stark tyngdvikt åt 80-talets skivor. Låtar som Abigail från 1987 års konceptskiva med samma namn och Mercyful Fate låtar som Evil och Cometh to the Sabbath saknades dock. De borde vara lika självklara att spela för King Diamond som Enter Sandman har blivit för Metallica. Vi bjöds ändå på lite nytt godis i Masquerade of Madness som garanterat kommer att lägga sig på en säker plats i kommande låtlistor – klassisk Heavy Metal signerat en kung. Vi fick även en liten tjuvtitt in i “Nunnans” (en karaktär King har på scenen) framtid där hon kommer att dö i en ny låt på nästa skiva som heter Volture. Jag stod där och hoppades på att den skulle spelas men icke! Fasen King! Säg inte A om du inte ska säga B. Jag ville ju höra den låten NU! Okej, jag förlåter dig bara för att du är så bra! Men se till att komma med en ny skiva nu. Jag kan knappt vänta! Diamond! Diamond! Diamond!

Jag är mycket glad för att King Diamond är sin stil trogen och att han 2019 fortfarande kan leverera spelningar som om det fortfarande vore 1987. Heavy Metal skall spelas med hjärta och det visade på King Diamond och publiken på Fryshuset igår. Jag tillsammans med samtliga i publiken inne på Fryshuset igår gick hem med ett gott humör och förhoppningar om ett snart återseende med den danska kungen. Hail Danmark! Diamond! Diamond! Diamond!

Skribent: Fredrik Brolin (f.brolin@townhogs.com)
Fotograf: Joanna Hemmingsson
Event: King Diamond
Datum: 8/8 2019
Stad: Stockholm
Lokal: Fryshuset
Bäst: Welcome Home och Halloween
Sämst: Jag kan tycka att en headline show borde ge fler låtar än en festivalspelning men King Diamond ändrar inte på något i låtlistan.

Låtlista på Fryshuset (enligt setlist.fm)
St. Lucifer’s Hospital
The Candle
Voodoo
Funeral
Arrival
A Mansion in Darkness
Let It Be Done
Behind These Walls
Halloween
Masquerade of Madness
Out From The Asylum
Welcome Home
The Invisible Guests
Sleepless Nights
The Lake
Burn
Black Horsemen