Mindghost släpper singel om Estonia med hårdrockslegendar 27 okt och nytt album

Det svenska metalbandet Mindghost är tillbaka med sitt andra fullängdsalbum ”The Anti-Citizen” den 27 oktober och släpper samma dag singeln och videon ”My Last Breath” – en gripande låt om Estonia med metallegendaren, Iron Maidens tidigare sångare, Blaze Bayley som gäst! Låtens starka text backas av ett lika starkt melodispråk med nordiska klanger.

Samarbetet startade då det ryska allstar-bandet AP såg en cover som Mindghosts sångare Jon Grötting hade spelat in av Iron Maidens ”2 Minutes to Midnight”. De bad honom att vara med på deras samlingsalbum ”Best of the Guest” (släpps i vinter), på vilket musiker från hela världen deltar. Dels många kända ryska musiker, men också till exempel Steve Wray (tidigare gitarrist med Blaze Bayley) och Dennis Ward (Unisonic och Sunstorm).

– Genom detta samarbete lyckades jag få tag på Blaze mejl, vi skickade ”My Last Breath” till honom, han gillade den och ville mer än gärna sjunga en duett med mig. Videon spelade jag faktiskt in i duschen hemma i Alingsås, skrattar sångaren Jon Grötting. Samtidigt som Blaze gjorde sin del i ett omklädningsrum i Belgien, medan han var ute på den europeiska delen av sin världsturné 2016.

– Det har varit jättetrevligt att jobba ihop med Mindghost. Sättet som rösterna smälter samman i refrängen känns riktigt bra. Det här är en stor, tung, passionerad låt som passar min sångstil jättebra, den förtjänar verkligen att höras och jag önskar bandet all lycka med låten, säger Blaze Bayley.

Mindghost är en enastående liveakt från Västergötland med låtar som var och en talar för sig själva och en musikalisk attack som en hårt slående knytnäve rakt i solar plexus. Musiken är modern, slagkraftig men också melodiös med starka låtar och skönjbara influenser från klassisk metal.

Deras debutalbum ”The Plastic Generation” (Rambo/Gain/Sony) släpptes i november 2011 och hyllades av en enad kritikerskara med betyget 8 av 10 i snitt – ”homogent och kompromisslöst med kraft, energi och attityd” skrev en recensent, och i Close-Up Magazine hamnade skivan även på topp 10-listan över det årets bästa skivor. Tidigare i år släpptes bandets Game Of Thrones-inspirerade video och singel ”The Mother Of Dragons” som uppmärksammats såväl av Aftonbladet som internationellt av amerikanska Revolver Magazine.

Sedan debutalbumet släpptes har bandets sammansättning förändrats och Mindghost består nu – förutom sångaren Jon Grötting och basisten Josef Andreasson – även av gitarristerna och brödraparet Ludwig och Victor Lindquist Moreau (den sistnämnde även i Implode) samt trummisen Oskar Sohlberg som tillkommit sedan skivan spelades in. Trumgrunderna till det nya albumet har – liksom på debuten – producerats av Jakob Herrmann (Machine Head, Raised Fist, Evergrey…) i Top Floor Studios i Göteborg, varefter bandet själva slutfört albumet i ena hemstaden Alingsås (bröderna Lindquist Moreau är hemmahörande i Borås).

Facebook
www.facebook.com/mindghosttheband
Instagram
#mindghostofficial , @mindghostofficial
Bandcamp
mindghost.bandcamp.com

Mer om Blaze Bayley:
www.blazebayley.net

 

Pressen om Mindghosts debutalbum:
”Tungt gung och fler melodiska inslag där vokalisten får visa upp ett brett register med olika kombinationer av ren, grötig och skrikig tuta.”
Close-Up Magazine

”Kraftfullt förankrad i 70-talets tunggung och samtidigt snyggt uppblandad med många ingredienser från nutidens melodiösa riffmetall.”
Artrock

”En tung men ack så melodisk platta, ett väl utfört hantverk som kommer att hålla länge.”
Rocknytt

”Om detta bara är början så kan man undra hur långt de kommer att gå i framtiden.”
Barometern-OT

Fotograf: Åsa Grötting