Recension: Man Machine Industry och Death Angel på Slaktkyrkan i Stockholm, 2022-08-09

Två thrashmetalband på en tisdag i Stockholm kan aldrig bli fel, Man Machine Industry och Death Angel spelade på Slaktkyrkan den 9 augusti.

Man Machine Industry har funnits sedan 2000 skapades av Jhonny Bergman. Bandet har släppt fem album och några EPs genom åren. Senaste EPn “Eschaton I. Reckoning Day” släpptes den 26 mars 2022 och fansen som samlats i Slaktkyrkan för att se bandet spela blir sällan besvikna. Johnny Berget Bergan är en unik sångare, han vet exakt hur man ska underhålla en publik oavsett hur stor den än är. Med en väl utvald låtlista, bestående av låtar vet bandet exakt vad publiken vill se. De första spelningna efter pandemin är speciella, det märks att bandet är extremt glada för att kunna stå på scen tillsammans igen. Man Machine Industry ger verkligen allt under spelningen, tidigt under kvällen får vi höra ”Prince Of Lies” från den senaste plattan ”Doomsday Clock”. ”At the Sound of Violence” från samma skiva sitter väldigt bra live och fansen uppskattar att få höra låten ikväll. De hängivnaste fansen längst fram sjunger med samtidigt som de längre bak står och skålar med till kvällens underhålning. Låten ”Information Overload” med  Dave Hill som gäst är kontentan av hur Man Machine Industry vill att världen ska tolka deras musik. Texternas relevans ska alltid samspela med blytung musik. Alla ska kunna känna igen sig, ha sina subjektiva preferenser och hitta sin personliga låt att spela den konstant på högsta volym om något. Alla som lyssnar på bandet kan hitta någon låt som de fastnar för totalt. ”Betrayer Of The Code” är en annan låt som är bättre live än när man lyssnar på den hemma. Hela bandets närvaro är total, de headbangar och ser till att varje person är sedd ikväll. Även om inte Slaktkyrkan är fylld till bredden ikväll, så ser bandet till att det känns som det. Perspektivet är alltid relativt och tolkas utifrån det. Fansen som samlats kan inte klaga över något, bandet är i toppform ikväll. De leverar som om det vore det sista giget någonsin och fansen känner av det under kvällen. Berget som sångare och gitarrist är speciell, han brinner för det bandet är helt och hållet. ”To a Blood Red Sky” är en av de äldre låtarna , från ”Lean Back, Relax And Watch The World Burn” som jag aldrig tröttnar på att höra live. Otroligt brutal med en total nävaro från bandet och personerna kan aldrig bli fel. ”Let It Burn” från ”Box Of Horrors” levereras med en sällan skådd perfektionism från bandets sida, de vet vad folket vill se. Ett band som ger verkligen allt på scen oavsett vad.

Detta är en av Sveriges bästa thrashmetalband utan tvekan, Berget vet hur fansen vill uppleva hela bandet live och det gör ingen besviken. Bandet levererar en helhet som alla kan tolka och uppfatta hur de än vill. Som bokare, borde de flesta kunna hitta en lucka för bandet. Dessa grabbar borde kunna göra fler spelningar över hela Sverige utan tvekan, deras närvaro på scenen och låtar gör helheten extremt minnesvärd och spelningen bland det bättre folk kan få uppleva i Sverige.

Death Angel är ett amerikanskt thrashmetalband från Daly City, Kalifornien och kallas oftast för ledarna av den andra vågen av thrashmetalrörelsen på 80-talet. De anses vara en av ”The big eight” som inkluderar Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Testament, Exodus och Overkill. Sedan 2001 har de släppt några album och blivit nominerade till Grammy Awards. The ”Bay Area” har många bra band om något.

De springer ut på scenen, hälsar på alla fans som samlats längst fram. En av de första låtarna vi får höra är är ”Voracious Souls” från”The Ultra-Violence”. Att vi får höra ”The Dream Calls For Blood” från 2014 tidigt är absolut inget att klaga över, låten handlar om att aldrig ge upp sina innersta drömmar och följa de maniskt oavsett vad som krävs för att uppnå de. Framgång, metaforen om något som kanske kan uppnås i framtiden. Det krävs mycket för att ens uppnå det, mendan andra verkar ha det serverat redan med mindre arbete vilket kan tolkas som relativt till personen. Andra kan dö för att kunna leva sitt liv, bara för att det är drömmen samtidigt som andra ignorerar alla konsekvenser av att bara leva som de borde.

Humanicide” är underbar att se live, bandet ger verkligen allt på scen och låten som gav bandet en nomination till Grammy’s. De ser in i varje persons själ känns det, allt för att förstärka betydelsen av låten. Att alla kan vara sig själva oavsett, det finns inget hopp och skeptisismen våldgästar med en total närvaro när det finns motgångar. ”The Moth” från ”The Evil Divide” är en klassiker, tygden och Mark Oseguedas leverans är oslagbar denna kväll. Han ser till att varje person känner sig betydelsefull ikväll, han är ofta frmme vid scenkanten och sjunger med de hängivnaste fansen längst fram. ”Thrown to the Wolves” är en ann låt som jag velat höra live med Death angel, ikväll är det ett faktum. De lugnaste delarna backas upp av Marks otroliga närvaro, detta gör nog ingen beskviken om något. Trash kommer allti att finnas, denna kväll är ett bra exempel på just det. En av de sista låtarna är ”Thrown to the Wolves” får fansen att skrika, alltid kul att höra live eftersom bandet uppskattar att stå på scen. Alla medlemmar uppskattar att pandemin är över, att de får göra det de gillar mest. Att spela live inför publik igen.

Death Angel är ett band som levererar på scen, oavsett spelställe ser de till att fansen får det de vill. Ett gig som de kommer minnas länge.

Text: Johnni Tauriainen (zaiver1997@gmail.com)

Fotograf: Joanna Hemmingsson (j.hemmingsson@townhogs.com)

Publicerad under