Roger Karlsson på Södra Teatern

På Wikipedia kan du läsa om kvällens huvudperson. Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Roger Karlsson släppte förra året sitt sjätte soloalbum ”Kysser Sörmlands jord”. Med låtar som ”Folket under broarna”, ”Under solen” och ”Spår” i bagaget är Karlsson redan etablerad på den svenska pop- rock- och visscenen. På det nya albumet möts en uppgörelse med det förflutna med reflektioner om samhällets utmaningar idag.

Roger Karlsson, som har sitt musikaliska ursprung i den tidiga punkvågen och som har spelat i kultförklarade Inferno och Tuk Tuk Rally, vänder den här gången blicken inåt och möter sin barndom i Sörmland. ”Skivan handlar om det enkla och lantliga Sörmland där jag och min familj kommer ifrån. Länge har jag jobbat rätt hårt på att distansera mig från den miljön. Jag har sökt efter något annat, något flådigare och mer urbant. Fåfängt och dumt kan man tycka men ganska mänskligt, antar jag”, säger Karlsson.

Albumets titelspår är tillägnat Karlsson far som gick bort under våren 2015 efter en tids sjukdom. Kanske är det just därför som denna skiva är mer avskalad och spontan än tidigare plattor. Alla grunder är inspelade live, sången direkt efter varje instrumenttagning för att bevara det direkta och det autentiska. ”Förankrade i tron på spontanitetens magiska kraft valde vi att spela in utan några förberedande repetitioner och arrangemang, det är så lätt att tappa inspiration och energi annars”, säger Karlsson.

Publiken ska ikväll se fram emot en färgsprakande summering av 21 år som soloartist, uppbackad av ett fullriggat band, en blåssektion och gästartister. Till de utlovade gästartisterna hör Staffan Hellstrand, Magnus Johansson, Tomas Andersson Wij och Johan Johansson.

Det är en generös herr Karlsson som lånar ut scenen för fantastiska versioner där gästerna står i centrum. Det bjuds bland annat ”Slaktarens Dotter” och ”För Dom Vi Skickar Tillbaks” med Magnus Johansson. En annan Johansson ger mig den underbara, underbara KSMB-låten ”Polsk Schlager”. Tänk sedan att du hör en kvittrande Staffan Hellstrand göra en magisk ”Lilla Fågel Blå”. Tomas Andersson Wij framföra två av hans allra bästa låtar i ”Sturm Und Drang” och ”Blues Från Sverige”.

Det där var en del av det gästerna gör för att bidra till en magisk kväll. Då har jag inte ens börjat att beskriva det kvällens huvudrollsinnehavare ger oss i publiken. ”Var Inte Ängslig, Rosalin” är den första låten ikväll och är också då per definition den första låten jag ser live med Roger Karlsson. Den följs av ”Ljusår Från Varann”, ”Follket Under Broarna”, ”Alhagsvägen” och ”I Det Blå”. En fantastiskt ösig ”Dansar Så Dåligt” och en magiskt härlig beskrivning av Stockholm i ”Jävla Stad”

Därefter är det faktiskt som att vi på riktigt är på teater. Det blir paus i tjugo minuter innan bästa bandet och Roger Karlsson äntrar scenen igen och framför ”Spår”. Den börjar med att det måste va nånting med marken där jag går, jag tror jag nött varenda sten, fast jag letat har jag inte hittat spår, inga avtryck inga steg. Jag känner att Rogers sång och texter ger tydliga avtryck hos mig varje gång jag hör dem. Nu ännu mera levande än bara på albumversionerna. Det är dags för ”Vidare” och mamma Birgit gästar på dragspel innan historien om ”Alby 1981” berättas. Det skickas ”Brev”, som följs av den sköna ”Stygnet I Ett Mönster”. Låten Roger skrev till sin pappa, som bär något av den vackraste låttitlarna någonsin ”Kysser Sörmlands Jord” är det vi bjuds härnäst.

Texten i ”Jag Skulle Kunna Döda” beskriver sakernas tillstånd i världen idag. Det känns nästan på sin plats att fälla en tår när jag hör denna starka text. ”Det Måste Finnas Något Mer” och ”Under Solen” avslutar ännu en magisk kväll på Södra Teatern.