Sabaton – Guldet är beviset på deras enorma framgångar

Det är Sabatons största turné någonsin i Skandinavien och ännu ett bevis på varför Sveriges elitband förtjänar genuin uppmärksamhet. I fredags var det huvudstaden som fick uppleva The Last Tour, höra krigshistorier ur dåtidens perspektiv och även vara med om en emotionell detonation när bandet tilldelades en guldskiva för försäljningssiffrorna. Det var enbart fansens förtjänst, förklarade Jocke på scen – tack vare de som fortfarande köper hårdrock och de som samlats framför scenen under turnén. Utan dem hade det inte varit möjligt.

Sabatons nya tillskott Tommy Johansson får tidigt välja en låt eftersom Jocke tycker att han förtjänar det. Sekunden efter börjar hela Hovet vråla melodin till Swedish Pagans och då har bandet inte länge något val mer än att framföra låten. Tyngdpunkten i setlistan ligger på låtar från den senaste plattan The Last Stand, men några låtar på från Carolus Rex smyger sig in. Vi får exempelvis höra titelspåret, Lejonet från Norden och Gott mitt Uns. Publikens hjärtan brinner utan tvekan starkast för de svenska låtarna, allsången under en livstid i krig kommer nog inte glömmas bort på länge. Det är något speciellt med att få se bandet på hemmaplan.

Krig är brutalt och det är väldigt sällan folk överlever den hemska tiden i förintelseläger. Faktumet att bandet väljer att framföra The Final Solution akustiskt är kvällens höjdpunkt för min del. Jag tror att det är mina polska gener som gör sig påminda här. Varje gång jag hör Sabaton tänker jag på min familj som överlevde andra världskriget och Auschwitz. Låtar som exempelvis Uprising, The Final Solution och Inmate 4859 kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Joakim Brodén sjunger varje ord med respekt och i kombination med att tusentals lampor lyser i publikhavet blir det en oerhört vacker stämning. Han vet precis hur han ska bygga upp stämningen. Han lånar sedan en gitarr och inleder Resist And Bite med riffet ur Michael Jacksons mosterhit Beat it, inga konstigheter med andra ord.

De är ett fenomenalt bra liveband och med Joakims briljanta humor på scen är de nästintill oslagbara. Alla faktorer som gör en spelning minnesvärd fanns där och sekvenserna kommer att existera för evigt i våra medvetanden. Den lycka som uppstod när bandet fick guldskivan går inte ens att beskriva, det måste helt enkelt ha upplevts på plats. ​

Recensent: Joanna Hemmingsson (j.hemmingsson@townhogs.com)

Betyg: 10/10