Tomas Andersson Wij spelar med Peter LeMarc

Kaos har att göra med oförutsägbarhet. Begreppet härstammar från det antika Greklands ord för “rymd” och som genom missförstånd av tidig kristen användning av ordet fick betydelsen “oordning” (det antika grekiska ordet för “oordning” är ett annat). Något som har kännetecken från både kaos och ordning brukar i den traditionen kallas Kaordisk. Inom naturvetenskapen är kaos inte liktydigt med oordning, utan i stället en benämning på en särskild form av ordning där en liten förändring i begynnelsevillkoren kan orsaka en drastisk förändring vid en senare tidpunkt.

Några veckor innan biljettsläppet till den här kvällen skrev Peter LeMarc följande inlägg på sin Facebook-sida den 18 juni.

”Jag kommer att medverka i TV-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med…” i höst. Inspelningen av programmet sker på Vasateatern i Stockholm inför publik den 17 september. Biljetter till inspelningen släpps troligtvis, enligt mina källor, redan nästa vecka. Jag återkommer självklart så snart jag vet mer. För mer info, kontakta Blixten & Co.: 08 – 440 92 00 eller info@blixten.se. Dela gärna!”

Det ledde fram till en uppföljning från LeMarc fyra dagar senare:

”Ang. TV-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med…” och biljetter till inspelningen. Jag fick ett mail nyss från Tomas:
”Blixten & Co blir fortfarande helt nerringda. De kan ju inte ge något besked i nuläget. Jag undrar om du skulle kunna uppdatera på FB och säga att så fort vi har mer information så släpps den i dina och mina kanaler.””

När biljetterna sedan släpptes mitt på dagen på den amerikanska nationaldagen gick det snabbare än ett 100-meterslopp av Usain Bolt innan de cirka 600 biljetterna till kvällens spelning på Vasateatern tog slut. Peter LeMarc, som sagt att han slutat som liveartist, gör alltså ett undantag för Tomas Andersson Wij. I november släpper han “Den tunna tråden”, hans sista skiva enligt egen utsago.

– Att få spela med Peter LeMarc är en dream come true för mig. Jag såg honom första gången som 15-åring, han var min producent i mitten av 00-talet och vi har umgåtts en hel del men aldrig uppträtt ihop på scen. Han är en av landets allra bästa låtskrivare och liveartister, säger Tomas Andersson Wij inför kvällen. LeMarc och Andersson Wij kommer varva nakna, akustiska versioner med fullt band och stråkorkester, lovar också reklamen.

Det börjar som i onsdags med en presentation från Karin Af Klintberg. Ikväll presenterar hon kvällens båda huvudpersoner på en gång. Peter LeMarc och Tomas Andersson Wij äntrar scen till publikens höga jubel och applåder. De inleder med att spela “Mellan Dig Och Mig”. Därefter kommer en singelbaksida från åttiotalet. Vi får höra “Tidvatten”.

Samtalet kommer in på desperationen LeMarc beskriver bakom låtskrivandet till det som blev hans genombrott. Då levde han med fru och två barn i en trång tvårummare. Andersson Wij frågar också vad det blivit om LeMarc inte kunnat fortsätta med låtsnickrandet. Hade du blivit rockjournalist då? Det hade inte LeMarc kunnat tänka sig. Han tycker att det finns så mycket bra musik att det är viktigare att sprida det han tycker är bra musik. Han kan tänka sig att bli rockmissionär.

”Vägen (låter oss längta)” tar vid och låter våra öron njuta. Samtalet kommer sedan in på hur de allra flesta låtskrivare skriver låtar och texter om att vara på väg bort. Andersson Wij påstår sedan att LeMarc skriver sina låtar tvärtom att vara kvar där han är. Tomas får medhåll från sin gäst. LeMarc säger att hans låtskrivande utgår från honom själv och hans liv. Där han är nu där är också hans låtförfattande. De spelar sedan ”Ett Troget Hjärta” och fyller på med ”Tommy Och Hans Mamma”. På den sistnämnda spelar LeMarc munspel med en typ av drill som de båda stulit från Steve Forbert.

Därefter blir det trefaldig världspremiär. Det bjuds på titellåten från ”Den Tunna Tråden”, som kommer i november och en låt som jag inte uppfattar titeln på samt ”Söndag Över Hela Världen”. Efter denna urladdning kommer ”Jag Fick Aldrig Dig”, ”Lycklig Idiot” och en fenomenal ”Drivved”.

Föreställningen fortsätter sedan med ”Bra Dagar”, ”Vaggsång Kl. 4” och kvällen avslutas med ”Little Willie John”. Den sistnämnda spelas under pistolhot från Andersson Wij. Vattenpistolhot. Det kommer efter att han säger sig tjatat LeMarc till Vasateatern. Publiken vill inte att det redan ska vara slut och klappar som galningar för att få ett till nummer. Det blir inget mer än att de båda kommer ut och tackar oss än en gång. Jag längtar redan till albumsläpp i november och hoppas att LeMarc också vill och vågar ge sig ut på turné som en följd av det.